top of page
SasoriSensei

Iaido: de weg van de samurai is weg van alles anders

Drukte. Het is een probleem waar veel mensen vandaag mee kampen. We balanceren werk, regelingen, rekeningen, boodschappen, huishouden, sociaal actief zijn, kinderen, hobby's en niet te vergeten hobby's van de kinderen. En dat allemaal op de ongeveer 16 tot 18 uur die we wakker zijn op een dag. Vaak voelen we ons er goed bij want druk is bezig, is geconnecteerd, is erbij horen, is in, maar soms is het gewoon te veel en willen we er even uit. We willen het misschien niet altijd toegeven, maar elk van ons voelt die behoefte wel eens denk ik.


Ontsnappen: weg van alles


2x per week ontsnappen wij enkele uren aan de zogenaamde rat-race en bewandelen we de weg van de oude Japanse samurai. Actieve zen. Want de weg van de samurai is er maar één en laat geen veelheid van invloeden of gedachten toe. Je legt je toe op de oefeningen met heel je zijn, lichaam en geest. Dit laat je meteen ook toe om al de rest los te laten. Dat is zelfs een noodzaak. Enkele uren met slechts één iets écht bezig zijn, in plaats van de mallemolen in ons hoofd te laten overnemen en duizend en één dingen en gedachten tegelijk te doen en hebben, maar geen enkele echt ten volle te beleven. Dat is een kunst waar de Japanners in hun oude tradities meester in zijn. Iets wat ook vandaag nog steeds doorleeft in het moderne Japan. Het is ook een essentieel element van iaido. En net dat element maakt dat iaido als krijgskunst je toelaat om echt even te ontsnappen.


Zanshin


Je streeft tijdens de training naar een foutloze en vloeiende sequentie van bewegingen, naar éénheid met je zwaard, naar de perfectie in wat je doet. En dat beleef je heel bewust, voor de volle 100%. Een concept dat ook "Zanshin" wordt genoemd in iaido en andere krijgskunsten: het zich bewust zijn van begin tot einde van alles wat je doet en hoe je het doet . Ook dus wanneer dat doel - de perfectie - onbereikbaar is. Met slechts één iets ten volle bezig zijn, geeft een zeer zen gevoel. Je bent vol en leeg tegelijk.

Weg van alles wat niet met die zoektocht naar de perfectie in je handeling met het zwaard te maken heeft, vind je jezelf - soms meermaals - terug. Je voelt wat je goed doet en waar je fout zit. Je vecht tegen je grootste vijand; jezelf. Tegen je trots, je beperkingen en tegen je geest die zich dan toch weer al te makkelijk laat afleiden door de turngroep of jiu-jitsuka's wiens training is afgelopen en die tetterend de hal doorlopen of door de lichten van de wagen die op de parking rijdt.


Lagen


En toch, het doet deugd! 2x per week er echt uit, om echt te zijn en te voelen. En tegelijk doen wat je graag doet: je verdiepen in een eeuwenoude en prachtige krijgskunst met meer lagen dan de plooien van het tamahagane-metaal waaruit de katana wordt gesmeed. Het proberen waard zou ik zeggen. Tot binnenkort!







48 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page